2010-06-22

Vecka 17

Pyret:
I vecka 17 är kroppslängden omkring 16 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 170 g.
Barnet rynkar pannan och kan använda andra ansiktsmuskler. Öronen har flyttat från halsen till huvudet. Han eller hon kan öppna och sluta händerna och kan undersöka sig själv och sin begränsade miljö med handen. här veckan börjar fostret att producera det bruna fettet som ska hålla barnet varmt efter födseln. Under graviditetens sista trimester (sista 3 månader) kommer fostret att lägga på sig flera lager av fett för att skydda det och hålla kroppen varm. Vikten har fördubblats de senaste två veckorna. Moderkakan växer också för att ge fostret tillräckligt med näring och syre. Den är nu 2.5 centimeter tjock och innehåller tusentals blodkärl som ger näring och syre från moderns kropp.

Mamma:
Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.
Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.


Egna noteringar:

Jag hoppas att moderkakan kan flytta på sig så att den inte ligger för utgången. Jag vill kunna föda den naturliga vägen. Men blir det inte så får jag ta det. Bebis måste ju ut! Men enligt läkaren skulle den med stor sannolikhet göra det. Jag har känt att vår älskade lilla bäbis har flyttat runt sig i magen. Det blir liksom som ett sug som cirkulerar runt. Det ska bli kul att känna sparkar senare! Jag är hungrig som en häst hela tiden och mår mycket bättre nu än i förra veckan!

Snart är det dags för ultraljud! <3

1 kommentar: